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KCSIE Series Webinar 2 – Single Central Record (7th February 2023) 

Questions & Answers 

 

Please note: In February/March 2023, the department released a series of 
webinars around the statutory safeguarding guidance Keeping children safe 
in education (KCSIE). These webinars were well received, and we are 
releasing FAQ documents for each webinar. Due to the volume of questions 
submitted, we are not able to answer each one individually. Care has been 
taken to select those most frequently asked.   

Should you wish to submit any further questions, you can contact the 
Department using the following link Contact the Department for Education - 
Contact type - DFE Online Forms    

 

Completion of the SCR 

Q: Can the DfE share a Single Central Record (SCR) template, which 
can be used as good practice? 

A: Part three of Keeping children safe in education clearly sets out the 
statutory and non-statutory requirements for schools and colleges in 
relation to completion of the SCR. This includes what ‘must’ be 
included (legal requirements) and what ‘could’ be included (non-
statutory information). Schools and colleges are best placed to decide 
on the format of their own template, as this will enable them to meet 
their own local requirements.    

Q:  What date should be recorded on the SCR, the date the evidence 
was seen (e.g. DBS certificate) or the date of issue, and does the 
name of the person who has made the checks need to be 
included? 

 
A: The statutory requirement is to record the date the certificate was 

obtained by the school or college, i.e. the day the certificate was 
presented to them by the individual and the information on it 
considered.  

 
However, as set out at paragraph 273 of KCSIE, schools can, if they 
wish, also record any other information they deem relevant. This could 
include the date that the certificate was issued by DBS and details of 
the individual who undertook the check.  

 
Q:  Should any gaps on the SCR, for staff who have worked at a 

school for many years, be undertaken retrospectively? 
  

https://form.education.gov.uk/service/Contact_the_Department_for_Education
https://form.education.gov.uk/service/Contact_the_Department_for_Education
https://www.gov.uk/government/publications/keeping-children-safe-in-education--2
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A:  A requirement in maintaining the SCR is that it should be up to date at 
all times. This means that the details of all staff who are working at the 
school or college should be included. The SCR should include 
evidence that all checks required at the time the individual was 
appointed were completed.  

 
Q:  When should the details of those who leave a school be removed 

from the SCR, and is a ‘leavers’ tab required?  
  
A: The requirement that the SCR is up to date at all times means that the 

details of staff who no longer work at the school should be removed 
when they leave. Any personal information retained will need to comply 
with the Data Protection Act (DPA) and GDPR requirements.  

 
Q: Is there a requirement to include the date online checks were 

conducted on the SCR?  

A:  Paragraph 221 of KCSIE sets out that schools and colleges should 
consider carrying out an online search as part of due diligence on 
shortlisted candidates. However, there is no statutory requirement 
to include the date the check was made on the SCR but schools 
and colleges can do so if they wish.    

DBS Checks 

Q:  How often are DBS checks required? 
 
A:  There is no requirement for schools to re-check the DBS status of staff 

unless they have moved from a position that means they will now be 
working in regulated activity, or where the school/college has concerns 
about an individual’s ongoing suitability to work with children, of where 
there has been a break in service of 12 weeks or more.  

 Q:  Should a copy of the DBS certificate be retained?  

A:  Schools and colleges do not have to keep copies of DBS certificates in 
order to fulfil the duty of maintaining the SCR (KCSIE paragraph 276). 
When a school or college chooses to retain a copy, there should be a 
valid reason for doing so, and it should not be kept for longer than six 
months. Further information on handling DBS information can be found 
on Handling of DBS certificate information - GOV.UK (www.gov.uk)  

 
Q:  Can a recent DBS check from another school be accepted?  
 
A: KCSIE paragraphs 233-234 set out that here is no requirement to 

undertake a further DBS check where an individual has worked in a 
school or college within three months prior of their new appointment. 
However, schools and colleges should carefully consider if it would be 
appropriate to request a further DBS check to ensure they have up to 
date information (KCSIE paragraph 235).  

https://www.gov.uk/government/publications/handling-of-dbs-certificate-information
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Overseas Checks 

 
Q: How far should we go back when considering undertaking an 

overseas check?  

A:  KCSIE does not specify any minimum period of time that a person 
must have lived or worked abroad before an overseas criminal record 
check is required, this will be a decision for the 
school/college/recruitment body. Further guidance on criminal records 
checks for overseas applicants can be found 
at: https://www.gov.uk/government/publications/criminal-records-
checks-for-overseas-applicants. 

Q:  Are overseas checks required for governors/volunteers who have 
worked or lived overseas?  

A: The Governance Handbook 2019 (publishing.service.gov.uk) sets out 
the checks which are required for school governors; academy 
members; trustees and individuals on any Multi Academy Trust Local 
Governing Body.  If schools and trusts are uncertain, they should seek 
their own legal advice.  

Paragraphs 305-312 of KCSIE outline the checks that are, or may be, 
required for volunteers. The nature of voluntary roles can vary, so  
schools and colleges are required to use their professional judgement 
when deciding what checks, if any, are required, whilst considering the 
various aspects of the volunteering role, including whether the role will 
be supervised. Under no circumstances should a volunteer on whom  
no checks have been obtained be left unsupervised or allowed to work 
in regulated activity. 

Section 128 Checks 
 
Q:  Do governors (school type not specified) require a Section 128 

check?  
 
A:  Schools and colleges are required to carry out checks for Section 128 

directions for management roles in independent schools, academies 
and free schools as set out in paragraphs 256-257 of KCSIE. This 
includes, but is not limited to, those on your senior leadership team 
(regardless of teaching status), middle leaders and anyone else who is 
line managing a person, or managing a budget, as they are likely to be 
considered in management too.    
 
Section 4.1.2 of the Governance Handbook 2019 
(publishing.service.gov.uk) sets out the ‘requirements’ for Section 128 
checks for independent schools, academies and free schools. 
 
Maintained schools should also check if a person proposed to be a 

https://www.gov.uk/government/publications/criminal-records-checks-for-overseas-applicants
https://www.gov.uk/government/publications/criminal-records-checks-for-overseas-applicants
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/925104/Governance_Handbook_FINAL.pdf
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/925104/Governance_Handbook_FINAL.pdf
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/925104/Governance_Handbook_FINAL.pdf
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governor is disqualified under Section 128. 
 

Maintained schools are not legally required to conduct Section 128 
checks on individuals in management positions unless they hold office 
as a governor.  
 
A section 128 direction does not prohibit a person working or being a 
governor of a non-maintained special school. 
 

Q:  How is a Section 128 check obtained?  
 
A: Schools and colleges with a Department for Education Sign-in account 

can use the free Teaching Regulation Agency ‘Employer Access’ 
service which is available via the TRA’s web page Teaching Regulation 
Agency (education.gov.uk).  

 
Q: Are Section 128 checks included on the SCR? 
 
A:  Yes. With regards to independent schools, including academies and 

free schools it is a statutory requirement (i.e. mandatory) that the 
Section 128 check is included on the SCR, see KCSIE paragraph 271 
for further information.  
 
In the case of maintained schools, the Section 128 check, if required, 
can be recorded under the non-statutory information. This is because 
recording checks completed against Governors is not a requirement. 
Where a staff member also sits on the Governing body, recording the 
Section 128 check date is required.  
 

Prohibition Checks/Right to Work Checks 
 
Q:  Who requires a ‘prohibition from teaching’ work check? 
 
A: These checks must be made to ensure that any applicant to be 

employed to carry out teaching work is not subject to a prohibition 
order issued by the Secretary of State, see KCSIE paragraph 253 for 
further information. A person who is prohibited must not be appointed 
to a role that involves teaching work.  

 
Q:  Who requires a Right to Work check? 
 
A:  All employers in the UK have a responsibility to prevent illegal working. 

You do this by conducting simple right to work checks before you 
employ someone, to make sure the individual is not disqualified from 
carrying out the work in question by reason of their immigration status. 
Further details: Employer's guide to right to work checks 
(publishing.service.gov.uk). Schools and colleges must verify a 
person’s right to work in the UK, see KCSIE paragraph 232. 

https://teacherservices.education.gov.uk/
https://teacherservices.education.gov.uk/
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1139265/20230228_Employer_s_guide_to_Right_to_Work.pdf
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1139265/20230228_Employer_s_guide_to_Right_to_Work.pdf
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Contractors/Third Parties/Agencies  

Q:  What checks should be undertaken for contractors, and are they 
included on the SCR?  

 
A:  Part three of KCSIE describes in detail those checks that are, or may 

be required. Information about checks for ‘Contractors’ can be found at 
paragraphs 290-295 of KCSIE. Under no circumstances should a 
contractor, in respect of whom no checks have been obtained, be 
allowed to work unsupervised or engage in regulated activity. 

   
There is no requirement for contractors to be included in the SCR. 
Schools and colleges should have their own policy and procedures for 
ensuring that contracting staff to work at the school are suitable, 
checked and monitored.  

 
Q:  When a school hires their premises to another organisation (e.g. 

after school clubs), do employees need to be added to the SCR? 
 
A:  Instructors and coaches who run after school activities, supplied by 

third parties/agencies, who are not school staff, do not need to be 
included in the SCR. There is separate statutory guidance for after 
school provisions: Keeping children safe during community activities, 
after-school clubs and tuition: non-statutory guidance for providers 
running out-of-school settings - GOV.UK (www.gov.uk).  


